Sheabutter
Karitébutter

(BUTYROSPERMUM PARKII BUTTER)

Is afkomstig van de  Shea-boom, ook wel bekend als de karitéboom of Afrikaanse boterboom, hij bereikt een hoogte van 12 tot 20 meter en heeft dikke, korte takken. De Shea-boom is de enige plantensoort van het geslacht Vitellaria in de Sapotaceae-familie. De arganboom waaruit de arganolie wordt gewonnen, komt ook uit de sapote-familie

De shea-boom is bijzonder goed bestand tegen droogte, zelfs tegen bosbranden. De langlevende boom kan tot 200 jaar  noten dragen . Karitéboter wordt uit de noten gehaald door direct na de oogst te persen.

Het wordt veel gebruikt in Afrika voor de schoonheid van huid en haar. Het vet heeft een beschermend effect op de huid en wordt ook gebruikt tegen reuma en verstopte neus.

Elk van de zuren in boter heeft een specifiek effect op de gezondheid van de huid:

  • Oliezuur maakt het gemakkelijker voor hydrofiele (niet water liefhebbend) stoffen om door te dringen.
  • Stearinezuur, linolzuur (onderdeel van de ceramiden) en palmitinezuur verbeteren door hun kalmerende werking de barrièrefunctie van de huid.

De van nature aanwezige vitamine E (of α-tocoferol) geeft Sheabutter antioxiderende eigenschappen en dus een anti-aging effect tegen rimpels. Het maakt de huid soepel en zacht en bevordert de genezing van kloven veroorzaakt door uitdroging. Door de speciale samenstelling is Sheabutter een uitzonderlijk vocht vasthoudend vet, wat bijzonder geschikt is voor de babyhuid en de zeer droge, gestreste huid die wordt blootgesteld aan droogte, zon en wind.

Karitéboter filtert Uv-straling, beschermt de huid en heeft een regenererend effect na het zonnen. Het vervangt echter geen Uv-filter (SPF) bij sterke blootstelling aan de zon.

Bij lokale toepassing vertoont het een ontstekingsremmend effect. In de neus helpt het bij verstopping en ontsteking van het neusslijmvlies.

We hebben de Sheabutter verwerkt in de volgende producten;
Cleansing Milk – Enzyme peel mask – SOS silver mask – Oxy Repair Mask – DNA Protection Mask – 3D  Eye & Lip cream – Biomè MultiActive Fluid – Lift repair cream – VasoActive OPC cream – VIP cream en LIPD Oil Balm