Toverhazelaar of  Witch-Hazel 

(HAMAMELIS VIRGINIANA LEAF EXTRACT)

Is een kleine boom (tot 5 m) die afkomstig is uit Noord-Amerika, prachtige gele bloemen heeft en lijkt op de hazelnootstruik. Het heeft eigenschappen zoals: samentrekkende, antioxiderende en ontstekingsremmende effecten

Slechts een deel van dit plantengeslacht kan als medicinale plant worden gebruikt, waaronder de zogenaamde Hamamelis virginiana of maagdelijke toverhazelaar. Deze komt uit Noord-Amerika en wordt daar al lange tijd gebruikt in de geneeskunde tegen huid- en diarreeziekten. Toverhazelaar is een van de traditionele remedies voor huidproblemen, vooral onder de First Nations, de inheemse volkeren van Canada.

Het is echter vooral bekend als actief ingrediënt in crèmes en als gezichtstoner. Er wordt gezegd dat het de poriën verkleint en helpt tegen puistjes en zelfs acne. Maar wat zit er werkelijk achter?

De delen van de plant die in crèmes en tonic worden gebruikt, zijn de schors en bladeren van de toverhazelaar.

De belangrijkste actieve ingrediënten van het toverhazelaar-extract zijn:

 • Tannines (dit zijn polyfenolen)
 • essentiële oliën

Tannines staan ​​vooral bekend om hun smaak in verschillende soorten wijn. Het is door hen dat wijn (met mate) ook zijn gezonde werking ontplooit. Tannines hebben het vermogen om de membranen van de slijmvlies- membraancellen te versterken en het binnendringen van bacteriën te verminderen. Bovendien voorkomen het ontstekingen, verlichten het pijn en versnelt het de wondgenezing. Gastro-intestinale (maag-darm) patiënten hebben ook baat bij tannines, omdat ze kunnen helpen bij milde diarree.

Tanninen zijn dus:

 • antimicrobieel
 • ontstekingsremmend
 • adstringerend (samentrekkend)
 • stollend
 • hemostatisch (voorkomen van bloedverlies)

De tannine-achtige stoffen wordt gevonden in de schors en catechine  in de bladeren (een verzamelnaam voor verschillende polyfenolen, flavonoïden, die als antioxidanten in planten voorkomen). Dit zijn secundaire plantensubstanties die worden gesynthetiseerd uit tannines. Flavonoïden worden als veneuze (ader) middelen gebruikt omdat ze een vaatbeschermend (oedeembeschermend) effect hebben.

Tegenwoordig is de toverhazelaar (of witch-hazel) te vinden in veel gezichtsverzorgingsproducten, zowel natuurlijke als conventionele cosmetica. Vooral in toners (face tonic) doet deze stof zijn werking om de huid te reinigen en de poriën te verfijnen.

Volgens deskundigen zijn er echter geen aanwijzingen voor een huidverhelderende effecten van de toverhazelaar. Het mag echter ook uw huid niet beschadigen:

 • Volgens een klinische analyse is toverhazelaar ontstekingsremmend.
  Het kan de opflakkering van een ontstoken acne verminderen en verdere bacteriële infectie voorkomen. Het is echter niet vastgesteld of het daadwerkelijk acne vermindert.
 • Als je een gevoelige huid hebt, kun je gerust het toverhazelaar-extract gebruiken. Volgens onderzoek wordt toverhazelaar goed verdragen door de huid.

We hebben toverhazelaar gebruikt in de volgende producten;
Hyaluron Toner 

error: Content is protected !!