Glycerin

(glycerol of 1,2,3-Propantriol)

Is een zogenaamde drievoudige alcohol. Het wordt eigenlijk glycerol of 1,2,3-propaantriol genoemd – het einde “-ol” verwijst naar de stofgroep “alcohol” waartoe het behoort. In cosmetica heeft het voornamelijk twee functies: enerzijds wordt het beschouwd als een bevochtiger, stoffen die vocht vasthouden in het product zelf en ervoor zorgen dat de gel of pasta niet uitdroogt.

Het wordt voornamelijk gebruikt als vochtbindende (hydraterende) grondstof, die water dat zich in het product bevindt en aanbrengt, maar ook vocht bindt en op de huid houdt. Op deze manier vermindert het, het eigen vochtverlies van de huid, wat kan leiden tot droge huidaandoeningen.

Het bijzondere aan glycerine, zeker in vergelijking met andere hydraterende stoffen, is dat het na het aanbrengen dieper in de hoornlaag doordringt en niet zo gemakkelijk kan worden uitgewassen zoals b.v. ureum(Urea), Sodium-PCA of Sodium lactate. Op deze manier vermindert het de uitdrogende en irriterende effecten van oppervlakteactieve stoffen (wasactieve stoffen) en emulgatoren (hulpmiddelen om olie en water te mengen en te stabiliseren). Daarom wordt er in Reinigingsproducten zoals douchegels, reinigingsmelk of shampoos meestal grotere hoeveelheden glycerine toegevoegd.

In cosmetische producten verhoogt het de elasticiteit van de huid, maakt het haar zacht en beschermt het tegen uitdroging en irritatie door contact met oppervlakteactieve stoffen. Naast de beschreven eigenschappen heeft het nog andere positieve effecten: het heeft een stabiliserende werking op een emulsie structuren en verlaagt onder andere de zogenaamde wateractiviteit. Dit betekent dat het een deel van het vrij beschikbare water verwijdert uit micro-organismen wat ze nodig hebben om zich te kunnen vermenigvuldigen. Zo  speelt glycerine een rol in het conserveringsconcept van een cosmetisch product en ondersteunt het andere conserveermiddelen bij hun werk.

Glycerine is in al onze producten aanwezig, met uitzondering van;
LIPD Oil Balm

error: Content is protected !!